Muhammed Zahid El Kevseri
On Je Muhammed Zahid ibnul Hasen El Kevseri. Rodjen je u utorak 27. sevala 1296. H.g. u selu Hadz Hasen Efendi u Turskoj.
Godine 1311. preselio se u Astanu gdje je upisao skolu hadisa. U toku svog boravka u Astani sejhul islam Muhammed Zahid El Kevseri je ucio pred sejhom Ibrahim Hakki El Ujejnijom sve do sejhove smrti 1318.H.g. nakon cega je svoje ucenje upotpunio kod sejha Zejhul Abidin El Alsunija.
U njegovo vrijeme,ispit za dobijanje diplome iz islamskih znanosti organizovan je jednom u pet godina. 1325. H.g. Muhammed Zahid El Kevseri je dobio priznanje najvece islamske uleme tog vremena a izmedju ostalog I sejhul islama Es’ad El Ehishavija.
Nakon dobijanje diplome poceo je sa poducavanjem u dzamiji El Fatih medjutim,nedugo posle toga zapoceo je Prvi Svetski Rat I zapocelo je zestoko protivljenje proevropski orjentisanih generala njegovom radu I trudu na ocuvanju starog sistema skolovanja u kojem je svaka osoba koje je htela diplomu iz oblasti islamskih nauka morala da uci pred posebnim sejhom najmanje 15 godina.
Bio je neverovatno dobrog pamcenja. Sjetio bi se imena koje mu je spomenuto ili koje je video negdje cak I posle puno godina. Zbog njegovog velikog truda na iscitavanju originalnih dokumenata I knjiga u Astani u Samu I Egiptu postao je Hudzdzetul islam kome ravnog nema. Pored njegovog poznavanja hadisa I hadiskih nauka odlicno je poznavao I akidu, fikh I usulu fikh. U znanju je dostigao toliki stepen da su mu mnogi ucenjaci tog vremena zavideli pa su ga cak neki iz zavisti I kritikovali iako nije bilo cega za kritikovanje. Muhammed Zahid El Kevseri nikad anije pridavao paznje tim kritikama vec je uvijek prema ucenjacima postupao na najljepsi moguci nacin a najbolji primjer za to je sejh Ahmed Rafi’ Et Tahtavi koji je ponekad kritikovao sejhovo pisanje a koga je sejh uvijek samo po dobru spominjao. Neki koji za sebe tvrde da su ucenjaci a kojima je smetalo njegovo znanje su psovali I grdili sejha El Kevserija ali propale su psovke a ostalo znanje Kevserija da sluzi ljudima do Sudnjega Dana.
Tokom cijelog svog zivota, sejhul islam Muhammed Zahid El Kevseri je bio zestoki protivnik Ibn Tejmijje I njegovih ideja cije se poigravanje sa Allahovom vjerom otkriva iz dana u dan.
Kada bi odgovarao na necije ideje on ne bi licio na ucenjaka,licio bi na ogromnu skupinu ucenjaka ili ogromnu biblioteku koja govori.
Neki ljudi napadaju sejha zbog njegove pristrasnosti medjutim zar nije pristrasnost u vjeri Fardu Ajn,zar s emoze popustati novotarima I nevjernicima! Sve njegove knjige,svi njegovi govori I clanci ukazuju na to da je njegova pristrasnost bila samo za Allahom I Njegovim Poslanikom a divna li je to pristrasnost ko se njome okiti.
Od onih koje je Hudzdzetul islam Muhammed Zahid El Kevseri napadao u nekim stvarima su I Imamul Haremejn El Dzuvejni I Hatib El Bagdadi koji su se drznuli da u svojim knjigama navode stvari koje pogrdno govore o Najvecem Imamu Ebu Hanifi. Od primjera za to je pisanje imama Bagdadija o Ebu Hanifi: “ Vidjena je njegova dzenaza u snu,na njoj crno odijelo a oko nje svestenici.” (Tarihul Bagdad, Hatib El Bagdadi, 13/454) cemu se imam Kevseri suprotstavio I ciju je neispravnost dokazao.
Takodje, Imam El Kevseri se ostro suprotstavio imamu Dzuvejniju u njegovim rijecima: “Kada obuces odijelo od koze pasceta I uzmes abdest vinom onda ces klanjati onako kako hanefije klanjaju.” (Mugisul Halk, Imamul Haremejn El Dzuvejni, str.56. izdanje Matbeatul Misrijjeh, god. Izdanja 1352.) I dokazao da je to plod pristrasnosti kojoj nema mjesta u islamu.
Imam Kevseri je u njegovom zuhdu bio pravi Zahid, bas kao sto to njegovo ime o njemu govori. Nikada nije uzimao nadoknadu za ono sto je pisao I za ono sto je poducavao I imao je obicaj govoriti: “Sta je ovo naspram nagrade na buducem svijetu.”
Imam,sejh ucenjaka Egipta, odgajatelj,pisac,pjesnik,muvehhid, istoricar,fekih,muhaddis, Hudzdzetullah Muhammed Zahid El Kevseri umro je u nedelju 19. Zul ka’deta 1371.godine. ( Sejh Ahmed Hajri)
Kaze Imam Muhammed Ebu Zuhre: “ Proslo je vise od godinu dana od kada je islam izgobio imama od njegovih imama koji su se svojim znanjem uzdigli iznad ovog svijeta I uputili se Njemu kao pravi vjernici znajuci da je znanje ibadet,znajuci da ga uzimaju zbog Njegovog zadovoljstva. Ne znam da je umro alim a da nam je toliko trebao kao sto je to imam Kevseri. On je ostatak Selefu Saliha. On je alim radijallahu anhu po kojem se poznaje ispravnost rijeci Poslanika a.s. “Ucenjaci su nasljednici Bozijih Poslanika”. On se nije ponosio tim nasledjem vec je smatrao to nasledje obavezom da ljudima objasni nejasno, otkrije skriveno. On je bio od pravih Mudzeddida, obnovitelja vjere jer nije obnavljanje vjere vracanje na vrijeme Poslanstva kako to neki misle vec je obnavljanje vjere otklanjanje od nje onoga sto joj je bespravno prikaceno a sto je imam El Kevseri ucinio. Jas am spoznao Kevserija mnogo prije nego sto sam se sa njim upoznao. Spoznao sam gap o njegovim knjigama koje blistaju svjetlom istine.”
Imam Kevseri, poslednji sejhul islam Turske imperije, je bio ostri neprijatelj svim novotarima I svima onima koji se pripisuju islamu a od islama nemaju nista. Bio je pomagac vjere I zasluzni za ocuvanje islama na nasim prostorima. Na njegovom znanju mu zavode mnogi koji danas sami sebe nazivaju muhaddisima. Zavide mu jer je otkrio njihove spletke,zavide mu jer nam je on ukazao neispravnost njihovih knjiga “Tevhida” ciji nam je kufr on radijallahu anhu otkrio.
Allah dz.s. da podari Imamu Hudzdzetul Islamu Muhammed Zahid El Kevseriju najljepse mjesto kod Poslanik a.s. a njegovim neprijateljima,onima koji mrze istinu ono sto im je obecao.